Sposób przygotowania:
Rogal z pesto z sezamową skórką
Wsypujemy mąkę razową do miski, robimy dołek. Wlewamy w dołek pół szklanki letniej serwatki lub wody, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodajemy do miski mąkę pszenną (40 dag), resztę serwatki, sól, oliwę - wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki pszennej. Pozostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Wałkuj z ciasta placek, smarujemy go pesto i zawijamy w roladę. Formujemy rogal, układamy go na blaszce na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy rogal wyrośnie smarujemy go delikatnie białkiem, posypujemy sezamem . Nacinamy ciasto ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego do 190 st.C piekarnika. Pieczemy około 45 minut do chwili, aż patyczek po nakłuciu będzie suchy, a sezam ładnie się przyrumieni.
edytaha
jaNina
:)
marietta