SUPERPRZEPIS

Rogal z pesto z sezamową skórką

  • 3
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Rogal z pesto z sezamową skórką Więcej zdjęć (5)

Chlebek był tak aromatyczny, a skórka tak chrupiąca i smaczna, że zjedliśmy od razu za pierwszym posiedzeniem :P

Składniki:

Rogal z pesto z sezamową skórką

 

  • Ciasto : 20 dag maki pszennej razowej
  • 20 dag mąki żytniej
  • około 50 dag maki pszennej białej
  • 6 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 szklanki serwatki (lub wody)
  • słoiczek pesto (150 ml) najlepiej domowej roboty
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki sezamu

 

 

Sposób przygotowania:

Rogal z pesto z sezamową skórką
Wsypujemy mąkę razową do miski, robimy dołek. Wlewamy w dołek pół szklanki letniej serwatki lub wody, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą. Dodajemy do miski mąkę pszenną (40 dag), resztę serwatki, sól, oliwę - wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dosypujemy jeszcze mąki pszennej. Pozostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.Wałkuj z ciasta placek, smarujemy go pesto i zawijamy w roladę. Formujemy rogal, układamy go na blaszce na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy rogal wyrośnie smarujemy go delikatnie białkiem, posypujemy sezamem . Nacinamy ciasto ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego do 190 st.C piekarnika. Pieczemy około 45 minut do chwili, aż patyczek po nakłuciu będzie suchy, a sezam ładnie się przyrumieni.
Rogal z pesto z sezamową skórką
Pozostawiamy ciasto na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Rogal z pesto z sezamową skórką
Wałkuj z ciasta placek, smarujemy go pesto i zawijamy w roladę.
Rogal z pesto z sezamową skórką
Nacinamy ciasto ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego do 190 st.C piekarnika.
Rogal z pesto z sezamową skórką
Studzimy rogala na kratce po czym kroimy i zajadamy!