Polędwica duszona z ziołami (Gruzja)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Polędwicę umyć, oczyścić z błon, osuszyć, natrzeć czosnkiem, skropić olejem. Na

Polędwica duszona z ziołami (Gruzja)

Składniki:

Polędwica duszona z ziołami (Gruzja)

 

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 3 łyzki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szkl posiekanej pietruszki, kolendry i koperku
  • 1/2 łyżeczki bazylii i estragonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica duszona z ziołami (Gruzja)
Polędwicę umyć, oczyścić z błon, osuszyć, natrzeć czosnkiem, skropić olejem. Na patelnię wrzucić połowę tłuszczu, obsmażyć polędwicę, przełożyć do naczynia zaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie rozgrzać w rondlu pozostały tłuszcz, włożyć roztarty z solą czosnek i zieleninę, lekko podsmażyć. Polędwicę pokrajac w cienkie plasterki, przełożyć do rondla, oprószyć suszonymi ziołami, podlać woda i dusić kilkanaście minut na małym ogniu. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.