Sposób przygotowania:
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce1
Polędwicę myjemy, oczyszczamy z bonek i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
2
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Nacieramy mięso. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i przesmażamy mięso ze wszystkich stron na złoto. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
3
Na tej samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy.
4
Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Blendi
kloruś
Krojąc bardzo ostrym nożem bez problemu można uzyskać plastry.
Nie mam pojęcia jak zachowuje się przy przechowywaniu. Przygotowuję je jako danie obiadowe i znika całe. nie ma co przechowywać ;)