agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

polędwica nadziewana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

po prostu, niebo w gębie :)

polędwica nadziewana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

polędwica nadziewana

 

  • polędwica ok 1,5 kg
  • szpinak 300 g
  • bazylia świeża 1 pęczek
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa duszonego
  • bulion 1 kostka

Sposób przygotowania:

polędwica nadziewana
nadzienie : można użyć świeżego lub mrożonego szpinaku. szpinak rozmrażamy i odsączamy. podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem wyciśniętego czosnku. bazylię oraz natke pietruszki drobno posiekać, im drobniej tym lepiej. dodać sól, pieprz, połączyć ze szpinakiem. polędwicę umyć i osuszyć. rozciąć tak aby powstał 1 duzy płat. lekko roztłuc. posypać z obu stron przyrawą do mięsa duszonego. mięco smarujemy farszem i zwijamy. związujemy nicią. roladę obsypac pieprzem. piekarnik rozgrzac do temp 180 stopni. mięso przełożyć do brytwanki lub zaroodpornego naczynia, dodać 2 łyżki oliwy , opiekac z każdej strony na złoto-brązowy kolor nastepnie podlać bulionem i dusić w piekarniku ok 1 godziny. smacznego:)
polędwica nadziewana
dziś na obiad serwujemy nadziewaną polędwiczkę, pycha:)