Sposób przygotowania:
polędwica nadziewana
nadzienie : można użyć świeżego lub mrożonego szpinaku. szpinak rozmrażamy i odsączamy. podsmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem wyciśniętego czosnku. bazylię oraz natke pietruszki drobno posiekać, im drobniej tym lepiej. dodać sól, pieprz, połączyć ze szpinakiem. polędwicę umyć i osuszyć. rozciąć tak aby powstał 1 duzy płat. lekko roztłuc. posypać z obu stron przyrawą do mięsa duszonego. mięco smarujemy farszem i zwijamy. związujemy nicią. roladę obsypac pieprzem. piekarnik rozgrzac do temp 180 stopni. mięso przełożyć do brytwanki lub zaroodpornego naczynia, dodać 2 łyżki oliwy , opiekac z każdej strony na złoto-brązowy kolor nastepnie podlać bulionem i dusić w piekarniku ok 1 godziny. smacznego:)