Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Polędwica po karaibsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne danie z delikatnego mięska podanego z ryżem

Polędwica po karaibsku

Składniki:

Polędwica po karaibsku

 

  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 woreczki ryżu
  • polędwica wieprzowa,
  • 3 cebule szalotki
  • 1 łyżeczka curry
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwica po karaibsku
Wiórki zalać 1 szklanką wrzątku ,przykryć talerzykiem i odstawić.Ryż ugotować w osolonej wodzie. Polędwicę pokroić w 1 cm plastry.Szalotki obrać i posiekać. Na odrobinie oliwy usmażyć mięso na lekko rumiany kolor i przełożyć na talerz. Posypać solą i pieprzem, przykryć drugim talerzem ,a by nie wystygło.Na pozostałym tłuszczu zeszklić szalotki, dodać wiórki wraz z wodą,curry i śmietankę.Całość gotować bez przykrycia przez 5 minut.Sos przyprawić solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.Włożyć mięso i podgrzać.Na półmisek nałożyć ryż i obłożyć kawałkami mięsa,polać sosem. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.