zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Polędwica w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwica w cieście francuskim

Polędwica w cieście francuskim

Składniki:

Polędwica w cieście francuskim

 

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 50 g brandy lub winiaku
  • 1 jajko, 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Polędwica w cieście francuskim
Polędwicę czyścimy, usuwamy włókna i nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem, winiakiem i czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy polędwicę ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy jajkiem, układamy w środku podsmażoną, polędwicę i zlepiamy brzegi moczone w rozbełtanym jajku. Wierzch możemy ozdobić paskami wyciętymi z resztek ciasta, . jeszcze raz smarujemy rozbełtanym jajkiem, wycinamy otwór aby para miała ujście. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200*C przez ok. 40-50 min. Przed podaniem odstawiamy na 10-15 min.Smacznego