Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Polędwica wędzona w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polędwica w cieście francuskim wygląda bardzo apetycznie a smakuje jeszcze lepiej

Polędwica wędzona w cieście

Składniki:

Polędwica wędzona w cieście

 

  • 1 kg polędwica wieprzowa,
  • 30 dag pieczarki,
  • 2 łyżki masło,
  • 1 szt cebula,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 1 szt ciasto francuskie,
  • 1 szt jajko

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wędzona w cieście
Na patelni rozgrzać masło, wsypać posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać posiekane pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, na środku ułożyć wędzoną polędwicę, obłożyć z wierzchu i po bokach farszem pieczarkowym, posypać natką pietruszki i zawinąć ciastem. Dokładnie zlepić, posmarować roztrzepanym jajkiem, przebić w kilku miejscach patyczkiem i włożyć do piekarnika. Piec około 25 minut w temp 220 stopni. Podawać z ziemniakami i surówką.