lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Polędwica w sosie Tomka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polędwica w pysznym sosie wyśmienita z kluskami śląskimi

Polędwica w sosie Tomka

Składniki:

Polędwica w sosie Tomka

 

  • 300g polędwicy wieprzowej
  • cebula ze szczypiorkiem
  • 3 ząbki czosnku
  • mala cukinia
  • 4 suszone pomidory
  • łyżka kaparów
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 200g serka mascarpone
  • 100ml bulionu
  • sól, pieprz, 2 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kminku, cząbru, olej

Sposób przygotowania:

Polędwica w sosie Tomka
Polędwicę pokroić w centymetrowe plastry, natrzeć curry, cząbrem, solą, pieprzem i łyżką oleju. Odstawić na godzinę. Następnie przesmażyć na dwóch łyżkach oleju, na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony. Wyłożyć na talerz.Warzywa pokroić w cienkie słupki. Cebulę z czosnkiem zeszklić, dodać cukinię, chwilę przesmażyć. Do pozostałego oleju dodac kapary i pomidory, przesmażyć, dodać ocet balsamiczny i doprowadzić do zagotowania. Dolać bulion i serek mascarpone. Dobrze wszystko wymieszać, by powstał jednolity, gładki sos. Doprawić curry, kminkiem, cząbrem, solą i pieprzem. Podgotować, by sos zgęstniał. Podawać z kluskami śląskimi