Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Polędwica w sosie na śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie obiadowe dla 4 osób.

Polędwica w sosie na śmietanie

Składniki:

Polędwica w sosie na śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Polędwica w sosie na śmietanie
Mięso pokroić w paski o szerokości 1-2 cm. Obraną cebulę drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Mięso podzielić na małe porcje i smażyć na maśle, stale obracając (5-10 minut). Kiedy nabierze odpowiedniego koloru, zdjąć z patelni i posolić. Tłuszcz ze smażenia mięsa wymieszać z mąką i podsmażyć na nim cebulę, stale mieszając. Dodać śmietanę oraz przecier pomidorowy. Otrzymany sos doprawić do smaku pieprzem, solą oraz papryką. Pomidory wraz z mięsem włożyć do sosu i podgrzewać przez kilka minut (nie gotować!). Całość odpowiednio przyprawić.