Sposób przygotowania:
Polędwica Wieprzowa w sosie jabłkowym
Polędwicę okrajamy z tłuszczu i niebieskiej błonki. Smarujemy dżemem, obtaczamy w pieprzu. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej woskowanym papierem. 2 łyżki masła roztapiamy i smarujemy nim polędwicę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
W rondelku rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy jabłka i przysmażamy aż zmiękną. Posypujemy mąką i smażymy jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok jabłkowy, po czym dusimy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 minut.
Polędwicę wyjmujemy z piekarnika i kroimy. Sos nakładamy na talerze, na wierzchu kładziemy plastry polędwicy. Podajemy
W rondelku rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy jabłka i przysmażamy aż zmiękną. Posypujemy mąką i smażymy jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Dodajemy cukier i sok jabłkowy, po czym dusimy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze 5 minut.
Polędwicę wyjmujemy z piekarnika i kroimy. Sos nakładamy na talerze, na wierzchu kładziemy plastry polędwicy. Podajemy