Sposób przygotowania:
Polędwica wieprzowa w Tokaju
Polędwicę naciąć wzdłuż na 3 paski . Zrobić marynatę z 1 łyżki miodu , łyżki oleju ,pieprzu , musztardy . Natrzeć mięso i odłożyć na godzinę . Spleść w warkocz i zawiązać nicią do mięsa .Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć polędwicę na rumiano z obu stron . Podlać Tokajem ,, wodą , wrzucić listek laurowy i ziele angielskie .Dusić ok. godziny aż polędwica będzie miękka , a Tokaj i woda odparują pozostawiając nie więcej niż 1/2 szklaki płynu . Wlać śmietankę, dołożyć łyżkę miodu i dusić aż śmietanka się zgotuje , a sosu będzie ok. 3/4 szklanki . Doprawić sos do smakuJa smażyłam i dusiłam na patelni ceramicznej Delimano Dry Coker więc nie było problemu z odparowywaniem sosu - jeśli używa się normalnej patelni proponuję po obsmażeniu przełożyć mieso do garnka , na patelnię wlać wodę - zagotować i przelać do mięsa - dodać Tokaj i dusić przy lekko uchylonej pokrywce ..