Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Polędwica wieprzowa z koniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

świetne danie ale nie dla dzieci

Polędwica wieprzowa z koniakiem

Składniki:

Polędwica wieprzowa z koniakiem

 

  • 80 dag polędwicy
  • 4 łyżki koniaku
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki bulionowej z kury rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
  • 6 łyżek śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwica wieprzowa z koniakiem
umyte jabłko podzielić na ćwiartki usunąć gniazda nasienne pokroić w talarki filety obsmażyć z obu stron na oliwie doprawić solą i pieprzem wyjąć z patelni w rondlu wymieszać resztę oliwy z mąką dodać cebulę tymianek i gotować pod przykryciem 2 minuty zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia doprawić musztardą solą i pieprzem włożyć mięso i dusić na średnim ogniu 5 minut zmniejszyć ogień dodać śmietanę i koniak wymieszać gotować jeszcze 3 minuty nie dopuszczając do wrzenia ułożyć na talerzach