pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Polędwica wołowa duszona w czerwonym ...

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polędwica wołowa duszona w czerwonym winie

Polędwica wołowa duszona w czerwonym ...

Składniki:

Polędwica wołowa duszona w czerwonym ...

 

  • Ładny Kawałek polędwicy ok. 1 i 1/2 kg.
  • Boczek wieprzowy ok. 1/2 kg,
  • Butelka czerwonego pół wytrawnego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • kostka rosołowa i
  • słoiczek kaparów.

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa duszona w czerwonym ...
Polędwice myjemy i oczyszczamy z błon, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy ma parę godzin. Następnie mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym i obkładamy plasterkami boczku, który oprószamy pieprzem i majerankiem. Naczynie zalewamy około 1/2 butelki wina, dodajemy kapary, kostkę i pieczemy pod przykryciem jakąś godzinę 170 °C co jakiś czas podlewamy mięsko sosem. Następnie ściągamy pokrywkę dodajemy resztę wina i pieczemy jakieś 1/2 godziny przy temp. 180 °C wino powinno się zredukować o połowę. Podawać z pieczarkami, przepis na pieczarki: http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1046/ 887/