Sposób przygotowania:
Polędwica wołowa duszona w czerwonym ...
Polędwice myjemy i oczyszczamy z błon, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy ma parę godzin. Następnie mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym i obkładamy plasterkami boczku, który oprószamy pieprzem i majerankiem. Naczynie zalewamy około 1/2 butelki wina, dodajemy kapary, kostkę i pieczemy pod przykryciem jakąś godzinę 170 °C co jakiś czas podlewamy mięsko sosem. Następnie ściągamy pokrywkę dodajemy resztę wina i pieczemy jakieś 1/2 godziny przy temp. 180 °C wino powinno się zredukować o połowę. Podawać z pieczarkami, przepis na pieczarki: http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1046/ 887/
szkodnik68@o2.pl
sara24
zibi_scj55
pinecha
"de gustibus non est disputandum"
... ale gorsze jadałem ;-)
pozdrawiam