iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Polędwica wołowa na grzankach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantastyczna kolacja dla dwojga przy wytrawnym winie

Polędwica wołowa na grzankach

Składniki:

Polędwica wołowa na grzankach

 

  • 1,25 kg wołowiny bez kości
  • 2 kg wołowiny z kością
  • 30 dag bułki na grzankach
  • 15 dag tłuszczu
  • 1 dag soli
  • 2 g pieprzu
  • sos:
  • 5 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 0,15 l wina czerwonego
  • 1 dag soli

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa na grzankach
Mięso włożyć do zaprawy z warzyw, przetrzymać je 12-24 godziny. Po wyjęciu z zaprawy pokroić na 20 plastrów w porzek włukien, rozbić ukształtować. Wybrać 20 średniej wielkości pieczarek. Kapelusze odciąć, a trzony zetrzeć na tartce i usmażyc na tłuszczu razem z ałymi kapeluszami. Mięso zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dosmażyć. Z mąki i masła sporządzić złotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodac wino czerwone i zagotować. Bółkę pokroić na 20 grzanek, zarumienić z jednej strony na tłuszczu. Gorące grzanki smarować pasztetem, nakładać starte uduszone pieczarki, przykrywac plastrem obsmażonego mięsa, na wierzchu położyć lub przypiąć wykałaczka cały usmarzony kapelusz, pieczarki polac sosem.