Sposób przygotowania:
Polędwica wołowa na grzankach
Mięso włożyć do zaprawy z warzyw, przetrzymać je 12-24 godziny. Po wyjęciu z zaprawy pokroić na 20 plastrów w porzek włukien, rozbić ukształtować. Wybrać 20 średniej wielkości pieczarek. Kapelusze odciąć, a trzony zetrzeć na tartce i usmażyc na tłuszczu razem z ałymi kapeluszami. Mięso zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dosmażyć. Z mąki i masła sporządzić złotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodac wino czerwone i zagotować. Bółkę pokroić na 20 grzanek, zarumienić z jednej strony na tłuszczu. Gorące grzanki smarować pasztetem, nakładać starte uduszone pieczarki, przykrywac plastrem obsmażonego mięsa, na wierzchu położyć lub przypiąć wykałaczka cały usmarzony kapelusz, pieczarki polac sosem.