Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Polędwica wołowa w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso podzielić na 5-6 porcji, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem. Do rondla wlać mleko...

Polędwica wołowa w cieście

Składniki:

Polędwica wołowa w cieście

 

  • 60 dog polędwicy wołowej (lub zrazówki)
  • 3 jaja
  • szklanka mąki
  • ćwierć szklanki mleka
  • łyżka śmietanki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżko otartego majeranku
  • szklanka oleju do smażenia
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa w cieście
Mięso podzielić na 5-6 porcji, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem. Do rondla wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, dokładnie wszystko roztrzepać i, stale ubijając, do­dawać stopniowo mąkę, roztarty z solą czosnek, pieprz, majeranek, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikat­nie, ale dokładnie wymieszać. Na głębo­kiej patelni mocno rozgrzać olej. Każdy płat mięsa zanurzyć w cieście i usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ryżem i surówkami.