jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Polędwica z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

polędwica z pieczarkami rewelacyjny i syty obiad

Polędwica z pieczarkami

Składniki:

Polędwica z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Polędwica z pieczarkami
Polędwicę, umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Pieczarki dokłądnie oczyścić, opłukać. Pomidory ponacinać poprzecznie, umieścić na sitku, krótko sparzyć wrzątkiem. Po zdjęciu skórki, podzielić na cwiartki. Usunąć środki z pestkami, cząstki pokroić na połówki. Oczyścić marchew i dymkę. Marchew pokroić w plasterki, dymkę na małe kawałki. Rozgrzać mocno tłuszcz na patelni, podsmażyć mięso. Zdjąć posypać solą i pieprzem. Na ten sam tłuszcz wrzucić pieczarki, podsmażyć na złoty kolor. Dodać dymkę i marchewkę, przez chwilę smażyć z grzybami. Doprawić, zaciągnąć śmietaną, gotować 8-10 minut. Włożyć do sosu mięso oraz pomidory, dobrze podgrzać. Gotową potrawę doprawić solą, pieprzem, sherry i pokruszonymi jagodami jałowca, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.