Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Polędwiczka cielęca w delikatnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polędwiczki w sosie to smaczne i łatwe do przygotowania danie

Polędwiczka cielęca w delikatnym sosie

Składniki:

Polędwiczka cielęca w delikatnym sosie

 

  • 1/2 kg polędwicy cielęcej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 szkl śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu do pieczeni w proszku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka cielęca w delikatnym sosie
Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odłożyć w chłodne miejsce na 2-3 godz. Następnie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Wyjąć, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sos w proszku wymieszany z papryką i niewielką ilością wody. Miękkie mięso połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

sosy