bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Polędwiczka wieprzowa wg Królika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gdy brak pomysłu na obiad a dziecko dopomina sie chińszczyzny

Polędwiczka wieprzowa wg Królika

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa wg Królika

 

  • polędwiczka wieprzowa
  • 1/2 brokuła
  • średnia cebula
  • 1 marchewka
  • zielona część dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • czosnek w płatkach suszony
  • niecała szklanka oleju do smażenia
  • Marynata:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego i
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka wody
  • Sos :
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • łyżeczka mączki ziemniaczanej
  • pieprzu i sol do smaku

 

  • Makaron ryżowy typu spaghetti lub chow man
  • sos: 1 łyżki ciemnego sosu sojowego,1 łyżki jasnego sosu sojowego,1 łyżki sosu ostrygowego,1 łyżeczki sosu chili
  • warzywA: cebula, zieloną dymka i marchewka

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa wg Królika
Mięso kroimy na cienkie plasterki w poprzek włókien. Mieszamy składniki marynaty i mieszamy dokładnie z pokrojonym mięsem, odstawiamy na min. pół godziny. Brokuł tniemy na mniejsze różyczki, marchewkę tniemy na cienkie zapałki. Gotujemy wodę w garnku ( z odrobiną soli) i na wrzątek wrzucamy pokrojone warzywa. Całość blanszujemy 1 minutę, jeśli poczujemy zapach brokuł oznacza że możemy odcedzić warzywa. Kroimy resztę składników: cebulę na półplasterki, dymke na 2 cm odcinki, siekamy czosnek w plasterki (1 ząbek przecisnęłam przez praske). Na rozgrzany wok wlewamy tyle oleju zeby mieso moglo sie usmażyc w głebokim tłuszczu. Kiedy olej nabierze temperatury (ok 150°C) dodajemy mięso. Przez pierwsze 30-40 sekund nie ruszamy mięsa, pozwalamy aby kawałki swobodnie pływamy w woku. Po tym czasie mieszamy mięso oddzielając poszczególne kawałki od siebie. Kiedy tylko mięso zmieni kolor ( będzie już prawie ugotowana) wyławiamy ją i osuszamy na ręczniku papierowym. Cały proces nie powinnien zająć więcej niż 2 minuty. Olej i czyścimy wok ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy wok i ponownie wlewamy 2 łyzki oleju sezamewgo. Na olej wrzucamy cebulę, po chwili natkę, po chwili na środek wrzucamy czosnek, smażymy jeszcze przez 15 sekund po czym dodajemy zblanszowane wcześniej warzywa. Chwilę smażymy, możemy lekko posolić. Jeśli warzywa złapią temperaturę dodajemy wcześniej podsmażoną polędwiczkę i ciągle smażymy cały czas wszystko mieszając, ok 1 minuty, tak by całość mocna się zagrzała. Przygotowane wcześniej składniki sosu mieszamy i wlewamy do wok'a, chwilę smażymy tak by sos zgęstniał i wypełnił danie (gdyby sie okazało ze jest go za mało mozna podlac bulionem ale troszeczkę). Ja doprawiłam jeszcze olejem sezamowym i odrobina mielonego imbiru. Podałam z makaronem chińskim przygotowanym wg zaleceń z opakownaia, odcedzonym i usmażonym z warzywami (cebula, zieloną dymka i marchewka) w sosie zrobionym z 1 łyżki ciemnego sosu sojowego,1 łyżki jasnego sosu sojowego,1 łyżki sosu ostrygowego,1 łyżeczki sosu chili.