wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

polędwiczka z grzybami i orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealna potrawa mięsna do "moich" placków ziemniaczanych z serem:D

polędwiczka z grzybami i orzechami

Składniki:

polędwiczka z grzybami i orzechami

 

  • Składniki na 2 osoby:
  • 1duża polędwiczka wieprzowa
  • 1cebula (bądź 3 szalotki)
  • 300g grzybów (wg uznania: ja lubię pieczarki)
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka śmietany (płynna)
  • 15 orzechów laskowych
  • masło
  • sól, pieprz, koperek

 

Sposób przygotowania:

polędwiczka z grzybami i orzechami
Polędwiczkę doprawić sola, pieprzem ze wszystkich stron.Na rozgrzanej patelni wrzucić 1/4 kostki masła, jak zacznie się pienić , wrzucić polędwiczkę i smażyć ok 7-10 minut z wszystkich stron. Wyłożyć.Do tego samego garnka wrzucić posiekaną cebulę/szalotki (najlepiej w piórka), podsmazyć chwilę, dorzucić grzyby (pieczarki pokroić tylko na polówki, smażyć aż woda wyparuje.Wyłożyć składniki do miski.Do tego samego garnka, wlać wino, gotować przez chwilę , wlać śmietankę energicznie mieszając, jak się sos zagęści wrzucić polędwiczkę, grzyby, przypraiwć solą , pieprzem i dusić pod przykryciem ok 15 min. Mięso wyjąć pokroić w plastry ułożyć na talerzu, polać sosem z grzybami, posypać koperkiem i posiekanymi orzechami laskowymi i.... gotowe !!!

Tagi:

grzyby