mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aromatyczna szałwia stanowi ciekawe dopełnienie dla słodkiego smaku jabłek, słodka papryka i czosnek nadają całości charakteru :)

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem

 

  • 630 g schabu bez kości
  • 2 średnie jabłka bez gniazd nasiennych pokrojone w ósemki
  • 130 g pokrojonych pieczarek
  • 150 ml soku jabłkowego lub wytrawnego białego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 cebula obrana i pokrojona w półplasterki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżecz. papryki słodkiej
  • 1/2 łyżecz. czosnku
  • szałwia
  • rozmaryn
  • tymianek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • ew. odrobina cukru (jeśli jabłka są kwaśne)

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem
Do miski wsypuję mąkę, słodką paprykę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszam. Mięso kroję w plastry na stos, delikatnie rozbijam tłuczkiem i obtaczam dokładnie w mące z przyprawami. Rozgrzewam olej na dużej patelni. Obsmażam mięso ok. trzy minuty z każdej strony na rumiano. Następnie zdejmuję polędwiczki z patelni i przekładam na talerz. Na patelnię wkładam pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojone jabłko. Smażę całość ok. 3-4 minuty, aż do zbrązowienia. Wlewam sok jabłkowy, wsypuję czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek, wlewam śmietankę i delikatnie całość mieszam. Dodaję mięso na patelnię, doprowadzam wszystko do wrzenia i duszę po przykryciem ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Mięso podaję z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem
Kawałki polędwiczek rozbijam delikatnie tłuczkiem
Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem
Plastry wieprzowiny obtaczam w mące z przyprawami i smażę na gorącym oleju
Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem
Na patelni podsmażyć cebulę, pieczarki i jabłko
Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem
Do zawartości patelni dodaje usmażone plastry wieprzowiny