Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Polędwiczki odsłona 3 :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polędwica uduszona z grzybami , w miodzie - pycha .

Polędwiczki odsłona 3 :

Składniki:

Polędwiczki odsłona 3 :

 

  • 1 duża polędwica wieprzowa lub 2 mniejsze
  • 20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki sosu Teriyaki
  • 3 cebule
  • 6 suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
  • 3 jagody jałowca ( rozgniecione )
  • szczypta papryki mielonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 mini kostka czosnkowa
  • 50 mll czerwonego pól słodkiego wina
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki odsłona 3 :
Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu Teriyaki , oleju , pieprzu , papryki , majeranku ,rozkruszonej kostki czosnkowej . Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny .
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec masło ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron .Przełożyć do garnka z grubym dnem . Dodać do mięsa , grzyby ,pokrojoną w ,,piórka ,, cebulę , pokrojone w paseczki śliwki , resztę marynaty , jałowiec , wino .Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką .Zagotować . Doprawić sos do smaku .

Podpowiadam , ze wino do potraw można przechowywać zamrożone . Ja kupuję raz na jakiś czas i zamrażam w pojemniczkach do lodu .