SUPERPRZEPIS

Polędwiczki w sosie śmietanowo - koniakowym

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Polędwiczki w sosie śmietanowo - koniakowym Więcej zdjęć (4)

Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku ( alkohol wyparowuje podczas gotowania ) to danie eleganckie - koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie dominuje, lecz działa jak przyprawa – sprawia, że sos śmietanowy zyskuje głęboki smak.

Składniki:

Polędwiczki w sosie śmietanowo - koniakowym

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa (600 g.)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • trochę mąki (do obtoczenia mięsa)

 

  • SOS ŚMIETANOWY
  • 1 średnia cebula (posiekać)
  • 6 ziaren ziela angielskiego (mielone)
  • 1 łyżka ziaren pieprzu (ze słoika / zmiażdżyć)
  • 2 łyżki octu balsamicznego (ciemny)
  • 50 ml koniaku (weinbrand)
  • 200 ml bulionu (mięsny)
  • 100 ml mleka
  • słodka śmietana (18% tłuszczu / 200 ml)
  • słodka papryka (mielona)
  • szczypta cukru
  • mąka i 2 żółtka (do zagęszczenia sosu)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie śmietanowo - koniakowym
► Polędwiczki oczyścić z błonek, scięgieł, nadmiaru tłuszczu, umyć i osuszyć. Mięso pokroić w 2,5 cm. medaliony i lekko rozgnieść płaską dłonią. Doprawić solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i na szerokiej patelni, na rozgrzanym maśle, intensywnie obsmażyć przez 3 minuty z każdej strony. Polędwiczki wyjąć i zawinąć w folię aluminiową.

► SOS ŚMIETANOWO - KONIAKOWY : na patelnię po smażeniu mięsa dodać trochę tłuszczu i poluzować przywarki na dnie patelni. Następnie wrzucić i podsmażyć cebulę z zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Później wlać ocet balsamiczny i koniak, krótko zagotować i zalać bulionem. Płyn zredukować do połowy, wtenczas wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką i mieszając sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Teraz stopniowo wlać mleko i zdjąć z pieca. W szklance szybko wymieszać żółtka z mąką i mieszając, wolno wlewać do sosu. Sos z powrotem postawić na piecu.

► Następnie do garnka do uzyskanego sosu włożyć medaliony wieprzowe i krótko zagrzać, nie doprowadzić do wrzenia.
Polędwiczki w sosie śmietanowo - koniakowym
Polędwiczki przed podaniem, ponownie włożyć do koniakowego sosu i krótko zagrzać, nie doprowadzić do wrzenia.
Polędwiczki w sosie śmietanowo - koniakowym
Medaliony lekko rozgnieść płaską dłonią i przyprawić - obtoczyć w mące i intensywnie obsmażyć z każdej strony.
Polędwiczki w sosie śmietanowo - koniakowym
Polędwiczki oczyścić z błonek, ścięgien, nadmiaru tłuszczu, umyć, osuszyć i pokroić w medaliony.