Sposób przygotowania:
Polędwiczki w sosie śmietanowo - koniakowym
► Polędwiczki oczyścić z błonek, scięgieł, nadmiaru tłuszczu, umyć i osuszyć. Mięso pokroić w 2,5 cm. medaliony i lekko rozgnieść płaską dłonią. Doprawić solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i na szerokiej patelni, na rozgrzanym maśle, intensywnie obsmażyć przez 3 minuty z każdej strony. Polędwiczki wyjąć i zawinąć w folię aluminiową.
► SOS ŚMIETANOWO - KONIAKOWY : na patelnię po smażeniu mięsa dodać trochę tłuszczu i poluzować przywarki na dnie patelni. Następnie wrzucić i podsmażyć cebulę z zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Później wlać ocet balsamiczny i koniak, krótko zagotować i zalać bulionem. Płyn zredukować do połowy, wtenczas wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką i mieszając sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Teraz stopniowo wlać mleko i zdjąć z pieca. W szklance szybko wymieszać żółtka z mąką i mieszając, wolno wlewać do sosu. Sos z powrotem postawić na piecu.
► Następnie do garnka do uzyskanego sosu włożyć medaliony wieprzowe i krótko zagrzać, nie doprowadzić do wrzenia.
► SOS ŚMIETANOWO - KONIAKOWY : na patelnię po smażeniu mięsa dodać trochę tłuszczu i poluzować przywarki na dnie patelni. Następnie wrzucić i podsmażyć cebulę z zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Później wlać ocet balsamiczny i koniak, krótko zagotować i zalać bulionem. Płyn zredukować do połowy, wtenczas wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem, cukrem, papryką i mieszając sos ponownie doprowadzić do wrzenia. Teraz stopniowo wlać mleko i zdjąć z pieca. W szklance szybko wymieszać żółtka z mąką i mieszając, wolno wlewać do sosu. Sos z powrotem postawić na piecu.
► Następnie do garnka do uzyskanego sosu włożyć medaliony wieprzowe i krótko zagrzać, nie doprowadzić do wrzenia.