Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Polędwiczki wieprzowe pod ziołową pierzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać z plackami ziemniaczanymi i fasolką szparagową.

Polędwiczki wieprzowe pod ziołową pierzy

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe pod ziołową pierzy

 

 

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 30-35 dag)
  • 6-7 łyżek oleju
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki ostrej musztardy
  • 3-4 łyżki jasnej zasmażki do sosów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek świeżego estragonu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 kromki chleba tostowego
  • plasterki cytryny i gałązki estragonu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe pod ziołową pierzy
Polędwiczki umyć, oprószyć Solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, na silnym ogniu obsmażyć mięso z obu stron (ok. 5 minut). Wyjąć, przestudzić. Na tłuszcz spod smażenia wlać śmietanę i bulion, zagotować. Dodać zasmażkę i połowę musztardy, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Cebulę zeszklić na łyżce oleju. Zieleninę umyć. Posiekać. Chleb tostowy zemleć w młynku lub drobniutko pokruszyć. Przygotowane składniki wymieszać, dodać jajko i resztę musztardy, doprawić solą i pieprzem. Gotową pastą grubo posmarować polędwiczki, docisnąć widelcem. Piec 25 minut w temp. 200'C. Upieczone mięso pokroić w plastry.