Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba.

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe

Składniki:

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe

 

  • ( na 2 duże porcje )

 

 

  • Mięso :

 

  • średnia polędwiczka wieprzowa - 1 szt
  • musztarda ostra ( ja użyłam Kamis z płatkami wędzonej papryki ) - 1 łyżka
  • słodki sos chili - 1 łyżka
  • sól , pieprz - 1 szczypta
  • czosnek kolorowy - 1 szczypta
  • tymianek - 1 szczypta
  • majeranek - 1 szczypta
  • papryczka chili - 1 szt
  • rozmaryn ( Kamis ) - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa z oliwek - 50 ml

 

 

 

  • Warzywa :

 

 

 

 

  • Dodatkowo :

 

  • duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle - 2 szt
  • drobno starty parmezan - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe
Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu. Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy ). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła. Zostawiamy chwilę w sosie.Warzywa :Na patelni rozgrzewamy oliwę. |Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut. Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia.Całośc :Na talerzu układamy chrupiący chleb. Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie. Kładziemy polędwiczkę. Posypujemy drobniutko startym parmezanem.Gotowe!

Tagi:

mięso sosy chleb