Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Polędwiczki oczyszczamy , kroimy w plastry. Lekko rozbijamy za pomocą dłoni. Z każdej strony posypujemy odrobiną soli pieprzu. W garnku z grubym dnem / gęsiarce rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy na złoto. Wkładamy nasze polędwiczki , obsmażamy z każdej strony. Podlewamy bulionem i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Odlewamy niewielką ilość bulionu do osobnego naczynia , dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy z powrotem do gęsiarki , rozprowadzamy i podgrzewamy jeszcze ok. 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną papryki. Podajemy gorące np. z ugotowaną na sypko kaszą. Smacznego!