szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Polędwiczki wieprzowe z gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszne polędwiczki zapiekane z gorgonzolą

Polędwiczki wieprzowe z gorgonzolą

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe z gorgonzolą

 

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe z gorgonzolą
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na skośne ok. 2 centymetrowe plasterki, oprószyć lekko solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Natkę wymieszać z pokrojonymi pieczarkami. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć z obu stron polędwiczki. Żaroodporne naczynie nasmarować masłem i ułożyć w nim obsmażone plastry mięsa. Na każdym kawałku mięsa ułożyć kilka plasterków pieczarek wraz z pietruszką, a wierzch oprószyć pokruszoną gorgonzolą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 200 stopni. Przed podaniem lekko skropić sokiem cytrynowym i pieprzem świeżomielonym.