Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Polędwiczki wieprzowe z salsą z granatów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

w I Dzień Świąt na obiad pojawa się u Nas zawsze polędwiczka wieprzowa z salsą z granatów, które nie wiem czemu, może przez swój czerwony kolor kojarzy mi się ze Świętami, a dodatek zielonych ziół potęguje to wrażenie - skusicie się?

Polędwiczki wieprzowe z salsą z granatów

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe z salsą z granatów

 

  • 800 gramów polędwiczki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • Salsa z granatów:
  • Granat
  • 1 duży pomidor lub 2 małe
  • 1 cebula czerwona
  • ½ papryczki chilli
  • 1 łyżka świeżej mięty i pietruszki zielonej
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe z salsą z granatów
Przygotowujemy marynatę do mięsa – czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekaną miętę, wlewamy oliwę i wszystko starannie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Umytą, osuszoną i pozbawioną błon polędwiczkę wkładamy do marynaty starannie ją wcieramy w mięso i marynujemy ją minimum godzinę w lodowce. W międzyczasie przygotowujemy salsę. Pomidory sparzamy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę – przekładamy do salaterki. Cebulę i papryczkę chilli kroimy w drobną kostkę dodajemy do pomidora. Ziarna granatu dodajemy do salaterki. Miętę i pietruszkę siekamy dodajemy y do salaterki całość mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Odstawiamy na bok aby smaki się połączyły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z polędwiczki usuwamy nadmiar marynaty (ale ją zachowujemy), na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i obsmażamy polędwiczki z każdej strony po około 2 minuty. Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy zachowaną marynatę i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Mięso po upieczeniu odstawiamy na 10 minut aby soki rozłożyły się równomiernie – po czym kroimy ją w plastry. Polędwiczkę podajemy z ryżem lub kuskusem w towarzystwie salsy z granatów.