Sposób przygotowania:
Polędwiczki z borowikami
Każdą polędwiczkę pokroić na 4 kawałki. wymieszać wino,sok z cytryny, 2 lyżki oliwy, startą cebulę, 2 ząbki czosnku zmiażdzone ze szczyptą soli, pół łyzeczki tymianku, pieprz do smaku. Do takiej zalewy wlożyć polędwiczki, wlożyć do lodówki na godzinę. Na maśle zeszklić drugą cebulę z czosnkiem , dodać pokrojone grzybyi smazyć razem, aż puszczą sok.Opruszyć solą , pieprzem i dusić w sosie wlasnym pod przykryciem przez 20 minut, potem wlać kremówkę i sos zagotować.Na patelni rozgrzać olej , włożyć polędwiczki i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron po 3 min.Opruszyć solą , pieprzem , obwiązać dekoracyjnie blanszowanymi liśćmi pora.
Na talerzu mięso obłożyć grzybami , polać sosem, podawać z ziemniaczanym puree.
Na talerzu mięso obłożyć grzybami , polać sosem, podawać z ziemniaczanym puree.
msewka