Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z fasolką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 33
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie, które rozpływa się w ustach, tak przyrządzone jest idealne na sobotni obiad, delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem sezonowej fasolki szparagowej w aromatycznym sosie, podane z ryżem, czy to nie kusząca propozycja?

Polędwiczki z fasolką

Składniki:

Polędwiczki z fasolką

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 1 papryczka Chili
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 1 opakowanie marchewek mini
  • 5 dag grzybów suszonych Mun
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z fasolką

I

Polędwiczki z fasolką
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, kroimy i doprawiamy.

1. Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia.

2. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy niepotrzebne błonki i kroimy w podłużne słupki. Do mięsa wlewamy jasny sos sojowy, wsypujemy skrobię ziemniaczana oraz sól. Dokładnie mieszamy.

II

Polędwiczki z fasolką
Przygotowanie warzyw

3. Imbir oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obraną z nasion, umytą, pokrojoną w krążki papryczkę Chili. Następnie dodajemy mięso i smażymy do chwili uzyskania brązowego koloru. Podlewamy ½ szklanką wody i gotujemy do miękkości mięsa.

4. Grzyby odlewamy z wody i kroimy w podłużne paski, łączymy z polędwiczkami.

III

Polędwiczki z fasolką

5. Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, ciemny sos sojowy, miód i ocet. Dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa.

6. Na koniec dodajemy fasolkę szparagową oraz marchewki. Gotujemy do miękkości warzyw.

IV

7. Gotowe, podajemy z ryżem lub makaronem.

8. Smacznego.