Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Polędwiczki z kurczaka w boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Delikatne mięsko w otulinie z wędzonego boczku.

Polędwiczki z kurczaka w boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki z kurczaka w boczku

 

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka marynaty do mięs słodko-kwaśnej (w proszku)
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 10 polędwiczek z kurczaka
  • 10 długich plasterków wędzonego boczku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z kurczaka w boczku
Do oleju dodać wyciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i zioła. Dokładnie wymieszać. Marynatę wlać do mięsa i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie odstawić do lodówki na min. 15 minut (im dłużej, tym lepiej). Po tym czasie każdy kawałek mięsa owinąć plasterkiem boczku, zabezpieczyć wykałaczką, żeby boczek się nie odwijał. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść na niego zamarynowane mięso w boczku. Smażyć na rumiano z obu stron.
Polędwiczki z kurczaka w boczku
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Polędwiczki z kurczaka w boczku
Polędwiczki z kurczaka w całości pokryte marynatą.
Polędwiczki z kurczaka w boczku
Zamarynowane polędwiczki owinięte plasterkami boczku.
Polędwiczki z kurczaka w boczku
Owinięte boczkiem mięso smażone na rozgrzanym oleju.