Zgobisz

Zgobisz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 209]

Polędwiczki z Kurkami w Sosie Hollandaise

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Delikatne polędwiczki wieprzowe w aksamitnym kurkowym sosie - szybkie aromatyczne smaczne danie obiadowe.

Polędwiczki z Kurkami w Sosie Hollandaise Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polędwiczki z Kurkami w Sosie Hollandaise

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 1 słoiczek kurek (odcedzić / 370 ml)
  • 400 g. pieczarek (pokroić w plastry)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • 200 ml wody
  • 125 g. masła (pokroić w kostkę)
  • 1 torebka sos hollandaise (proszek)
  • 2 łyżeczki tymianku (suszony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z Kurkami w Sosie Hollandaise
► Polędwiczki pozbawić błonek, nadmiaru tłuszczu, umyć i osuszyć. W dużej patelni na bardzo gorącym oleju obsmażyć mięso około 8 minut ze wszystkich stron, następnie posolić, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygły.

► Grzyby i cebulę również mocno podsmażyć w patelni w tłuszczu po smażeniu mięsa i doprawić pieprzem, solą i tymiankiem. Sos hollandaise wymieszać z zimną wodą i mieszając zagotować, następnie wyłączyć piec i mieszając dodać masło. Sos połączyć z grzybami.

► Polędwiczki pokroić na (1,5cm) plastry, ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, tak aby nie nakładały się na siebie i polać sosem grzybowo-hollandaise. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 225C / Termoobieg /.
Polędwiczki z Kurkami w Sosie Hollandaise
Po około 15 minutach pieczenia w temperaturze 225C Termoobieg - mięso jest delikatne i mięciutkie.
Polędwiczki z Kurkami w Sosie Hollandaise
Polędwiczki pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - polać sosem grzybowo-hollandaise
Polędwiczki z Kurkami w Sosie Hollandaise
Polędwiczki oczyscić - umyć i obsmażyć ze wszystkich stron - przyprawić i odstawić w ciepłe miejsce