Sposób przygotowania:
Polędwiczki z kurkami
Dwie łyżki masła utrzeć z koperkiem na gładką masę. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Polędwiczki zrumienić na oleju z każdej strony, zestawić z ognia. Kiedy lekko przestygną, ponacinać ukośnie wierzch, nacięcia wypełnić masłem z koperkiem. Ułożyć mięso w żaroodpornym naczyniu, posypać ziołami, przykryć, piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć. Podsmażyć chwilkę na maśle, zmniejszyć ogień, dusić około 10 minut. Wlać śmietanę i dusić, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Upieczone polędwiczki pokroić w plastry, podawać z ziemniakami i kurkami.