Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie rożki z serem i malinami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Idealne na podwieczorek, słodkie i kwaśne za razem, polecam skorzystać z malin póki jeszcze są i je upiec. Smacznego.

Półfrancuskie rożki z serem i malinami

Składniki:

Półfrancuskie rożki z serem i malinami

Ciasto:

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 1 duże jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka świeżych malin

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do posypania ciastek

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie rożki z serem i malinami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.

2. Nadzienie: Ser biały, cukier waniliowy, budyń w proszku, jajko i cukier do smaku miksujemy przez kilka minut blenderem, następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia, po tym czasie dodajemy wcześniej umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.

3. Formowanie i pieczenie: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nakładamy porcję sera z malinami, składamy na pół formując trójkąt i dokładnie zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem.

Następnie układamy ja blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie wykładamy ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone studzimy.

4. Podanie: Rożki oprószamy obficie cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki ciastek.

Tagi:

ciastka