Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pollo alla cacciatora czyli kurczak po myśliwsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Uwielbiam przygotowywać tego kurczaka. Nie dość , że przygotowuje się prawie sam, to dzięki dłuższemu duszeniu sos zyskuje takiego smaku, że domownicy bija się o resztki. Polecam gorąco, w końcu Włosi wiedzą co dobre :)

Pollo alla cacciatora czyli kurczak po myśliwsku

Składniki:

Pollo alla cacciatora czyli kurczak po myśliwsku

 

  • 1 kurczak podzielony na części
  • 2 marchewki starte na tarce (grube oczka)
  • 2 cebule posiekane w pół plasterki
  • 5 liści laurowych
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu ( lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 3 ząbki czosnku (jeden wyciśnięty przez praskę, 2 pokrojone w plasterki)
  • szklanka czerwonego chianti (może być inne czerwone wytrawne wino. Jedna uwaga do gotowanie dodajemy dobre wino, nie oszczędzajmy na nim w końcu ono nadaje charakter potrawie)
  • szklanka bulionu
  • 1 małe opakowanie oliwek
  • 2 puszki pomidorów (latem świeże obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych pomidory)

 

Sposób przygotowania:

Pollo alla cacciatora czyli kurczak po myśliwsku
Kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na części. Kurczaka przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. W rondlu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki kurczaka na rumiano, po czym przekładamy je na talerz. Do rondla dolewamy łyżkę i przesmażamy chwilę posiekaną cebulę i marchewkę ( około 4 minut ). Na patelnie wkładamy z powrotem kurczaka, dodajemy posiekany w plasterki czosnek, liście laurowe i gałązki rozmarynu, wszystko podlewamy winem i bulionem, zagotowujemy. Kiedy sos się zagotuje dodajemy pomidory z puszki opakowanie oliwek, rondel przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy całość około 1 godziny. Sos doprawiamy przed podaniem, do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące u mnie z ciabattą