wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kurczak po myśliwsku

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Razem z mężem uwielbiamy kurczaka podanego w ten sposób. Świetna propozycja na obiad codzienny i świąteczne biesiadowanie.. GORĄCO POLECAM!!

Kurczak po myśliwsku

Składniki:

Kurczak po myśliwsku

 

  • 8 palek z kurczaka;
  • 2 duże cebule;
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki;
  • 1 lub 2 puszki fasoli białej;
  • pomidory z puszki( w kawałkach) lub własnoręcznie przygotowany przecier pomidorowy;
  • mielona papryka chili,
  • sól,
  • świeże lub suszone zioła

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po myśliwsku
Palki z kurczaka myjemy pod biezaca woda, przekladamy do naczynia zaroodpornego, wysmarowanego oliwa z oliwek. Nacieramy je delikatnie niewielka iloscia oliwy, czosnkiem. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok.40-45 minut. Gdy udka sie pieka cebule kroimy w cienkie polplasterki, na drobne kawalki kroimy papryki, rozgniatamy czosnek i wszystko razem rzucamy na lekko natluszczona patelnie. Zrumieniamy na delikatny kolorek i zestawiamy z ognia. W polowie czasu pieczenia dodajemy do kurczaka podsmazone na patelni skladniki oraz fasole z puszki, odsaczona z plynu i przecier pomidorowy. Calosc doprawiamy papryka chili i niewielka iloscia soli. Wszystko pieczemy juz razem do konca czasu pieczenia. Po wyjeciu z piekarnika posypac swiezymi ziolami, Podawac z frytkami posypanymi swiezym szczypiorkiem, ryzem lub pieczywem czosnkowym. PYCHOTKA!