pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Połówki jajek w sosie curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Sos na bazie jajek z dodatkiem curry

Połówki jajek w sosie curry

Składniki:

Połówki jajek w sosie curry

 

  • 6 jajka gotowane na twardo,
  • 2 łyżki masło,
  • 1 cebula średnia,
  • 2 łyżki mąka pszenna,
  • 400 ml bulion warzywny (może byc z kostki),
  • 70 ml śmietana kremowa 30%,
  • 2 łyżeczki curry,
  • 2 sztuki marchew gotowana - plasterki

 

Sposób przygotowania:

Połówki jajek w sosie curry
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy do momentu, gdy cebula się ze szkli. Posypujemy mąką wymieszaną z curry i zasmażamy. Dolewamy bulion, śmietanę i zagotowujemy. Ugotowaną marchew i jajka kroimy w ćwiartki i dodajemy do sosu. Króciutko podgrzewamy i gotowe.

Tagi:

jajko jajka