alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Polski chleb wiejski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Postanowiłam z tej okazji upiec chleb. Mięsisty i wilgotny w środku a na zewnątrz gruba chrupiąca skórka.

Polski chleb wiejski

Składniki:

Polski chleb wiejski

 

  • Zaczyn (dzień wcześniej)
  • 30 g zakwasu żytniego klik
  • 175 g letniej wody
  • 175 g mąki żytniej typ 720 Młyn Kopytowa
  • Ciasto właściwe
  • zaczyn
  • 325 g letniej wody
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Polski chleb wiejski
Dzień wcześniej składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć folią i odłożyć na minimum 12 godzin. Do misy z miksera wlać letnią wodę, dodać cały zaczyn, sól, mąkę i miksować około 15 minut. Dużą miskę wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb przełożyć do koszyka chlebowego wysypanego mąką ( ja użyłam durszlaka wyłożonego ręcznikiem bawełnianym i obsypanym mąką). Pozostawić do ponownego wyrastania na około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody i nagrzać piekarnik na 230 stopni. Włożyć na 5 minut naczynie żaroodporne, wyjąć wysypać mąką i przełożyć ciasto. Chleb przekroić, włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut aż chleb będzie ładnie zrumieniony. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.Z chleba miał być uformowany bochenek ale moje ciasto było rzadkie więc upiekłam go w naczyniu żaroodpornym.