Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Baba Wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna kolorowa baba na Wielkanoc.

Baba Wielkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Baba Wielkanocna

 

  • mąka-2 szkl
  • cukier -1 szkl
  • jajka -6 szt
  • margaryna -250 g
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • cukier waniliowy -1 opak
  • olej -1/3 szkl
  • kakao -1 łyżka
  • mak -0,5 szkl
  • tłuszcz do formy
  • kisiel pomarańczowy -1 opak
  • kisiel wiśniowy -1 opak

 

Sposób przygotowania:

Baba Wielkanocna
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Następnie ucierając, powoli wlewać olej, wymiksować.



Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 4 części. I część dodać kisiel pomarańczowy. IIkakao III mak IV kisiel wiśniowy Wszystkie masy dokładnie wymieszać. Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy. Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto. Piec ok.50 minut w 190 stop
Baba Wielkanocna
Masy zostały połączone z kisielem makiem i kakao
Baba Wielkanocna
Warstwy ciasta wyłożone do wysmarowanej tłuszczem formy
Baba Wielkanocna
Za pomocą noża zostały wymieszane masy kolorowe
Baba Wielkanocna
Gotowa baba została pokrojona i ułożona na talerzu