Sposób przygotowania:
Baba wielkanocna faszerowana bakaliami
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną masę, dodając na końcu 2 łyżki cukru. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru do białości na gęsty kogel-mogel. Ucierać co najmniej 20 minut. Do żółtek dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Potem dodać pianę z białek oraz sok z cytryny. Później wsypać zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać. Posiekane bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki, po czym dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze170-180 stopni ok. 40 minut aż ciasto będzie rumiane. W międzyczasie przygotować lukier. W miseczce ucierać przez ok.15 minut żółtko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Po wystudzeniu polukrować. Baba zawinięta w papier i owinięta lnianą ściereczką zachowuje świeżość przez kilka następnych dni. Smacznego!
msewka
Jojo
Naprawde wyglada jak keks. Taka babeczka musi byc pyszna :)
luna
Sarenka