ava40

ava40

Kucharz
[Przepisów: 10]

Baba wielkanocna faszerowana bakaliami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To ciasto to pochwała prostoty. Banalnie proste w przygotowaniu. Zawsze się udaje i wybornie smakuje.

Baba wielkanocna faszerowana bakaliami

Składniki:

Baba wielkanocna faszerowana bakaliami

 

  • 5 jajek bio ekologicznych
  • pół szklanki mąki (można użyć mąki pszennej typ 1850)
  • 2 łyżki mąki do oprószenia bakalii
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • posiekane bakalie (duży, głęboki talerz):
  • suszone śliwki
  • suszone morele
  • suszone jabłka
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa
  • daktyle
  • figi
  • płatki migdałowe bio
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • dowolne owoce kandyzowane (np. ananas, gruszka, brzoskwinia, papaja, wiśnie itp.)
  • (bakalie można wcześniej skąpać w ulubionym alkoholu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2/3 szklanki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem)

 

  • lukier:
  • żółtko
  • szklanka cukru pudru
  • sok z połówki cytryny

 

Sposób przygotowania:

Baba wielkanocna faszerowana bakaliami
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną masę, dodając na końcu 2 łyżki cukru. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru do białości na gęsty kogel-mogel. Ucierać co najmniej 20 minut. Do żółtek dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Potem dodać pianę z białek oraz sok z cytryny. Później wsypać zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać. Posiekane bakalie wymieszać z 2 łyżkami mąki, po czym dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, wysypanej bułką tartą (lub mąką) formy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze170-180 stopni ok. 40 minut aż ciasto będzie rumiane. W międzyczasie przygotować lukier. W miseczce ucierać przez ok.15 minut żółtko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Po wystudzeniu polukrować. Baba zawinięta w papier i owinięta lnianą ściereczką zachowuje świeżość przez kilka następnych dni. Smacznego!