Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Czekoladowa baba wielkanocna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatna i mało pracochłonna babka na stół wielkanocny

Czekoladowa baba wielkanocna

Składniki:

Czekoladowa baba wielkanocna

 

  • mąka tortowa - 2 szkl
  • jaja - 4 szt
  • cukier - 1 szkl
  • olej - 82 ml
  • woda - 82-83 ml
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

 

  • do formy

 

 

  • polewa

 

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa baba wielkanocna
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, olej i wodę . Wymieszać.Formę na babkę (okrągła, kwadratowa lub prostokątna) natłuścić i posypać bułką.Przełożyć do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C. , piec około 40 minut, wyjąć.Składniki polewy rozpuścić, gotować do czasu, aż masa zgęstnieje, mieszając, by się nie przypaliła.Polewę rozsmarować na cieście, a kiedy zastygnie powierzchnię oprószyć wiórkami kokosowymi.