SUPERPRZEPIS

Pomarańczowa pychota

  • 19
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Pomarańczowa pychota Więcej zdjęć (5)

Właściwie nie wiem dokładnie czy to ciasto, czy torcik, ale na pewno pyszny deser o mocno pomarańczowym smaku.

Składniki:

Pomarańczowa pychota

 

  • CIASTO
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • masło i bułka tarta do foremki
  • OBŁOŻENIE
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania
  • 2 pomarańcze – moje były bez pestek
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • garść suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa pychota
Okrągłą foremkę na blat z rantem o średnicy 27 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam do drugiej miski, dodałam cukier, cukier wanilinowy i zapach pomarańczowy. Utarłam razem na jasną masę z dużą ilością bąbelków powietrza.



Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach, najpierw dosypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie strużką wlałam olej. Miksowałam tylko do momentu, aż olej się wchłonął – nie za długo. Masę przelałam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do wystudzenia.



Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno. Nie przerywając miksowania dodałam cukier puder, a następnie wlałam strużką jeszcze letnią żelatynę. Ubitą śmietanę rozprowadziłam na powierzchni ciasta i odstawiłam je do lodówki, żeby śmietana nieco stężała.



Pomarańcze dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzątkiem i obrałam ze skórki. Pokroiłam w cienkie plastry. Na bitej śmietanie ułożyłam spiralnie plastry pomarańczy (od zewnątrz do środka). Posypałam żurawiną. Na powierzchni i owoców rozprowadziłam mocno tężejącą galaretkę pomarańczową i odstawiłam ciasto do lodówki, aby stężała całkowicie.
Pomarańczowa pychota
Poszczególne etapy przygotowania blatu do torcika.
Pomarańczowa pychota
Na wystudzonym blacie rozsmarowałam bitą śmietanę.
Pomarańczowa pychota
Na śmietanie spiralnie ułożyłam plastry pomarańczy.
Pomarańczowa pychota
Całość posypałam żurawiną i przykryłam mocno tężejącą galaretką pomarańczową.