WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Pomarańczowe risotto z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jedno z moich ulubionych dań, czyli risotto. Sycące, dzięki mięsu z kurczaka, z pomarańczowymi warzywami, czemu zawdzięcza piękny kolor.

Pomarańczowe risotto z kurczakiem

Składniki:

Pomarańczowe risotto z kurczakiem

 

  • 400 g ryżu do risotto
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3-4 szkl bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 cebulka
  • 0,5 żółtej papryki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe risotto z kurczakiem
Mięso z kurczaka razem z cebulką pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy ryż i podsmażamy razem, aż się zeszkli. Wtedy zalewamy częścią bulionu, wrzucamy pokrojoną w słupki marchew, paprykę i selera naciowego w plasterkach. Obrane pomidory blendujemy i dodajemy do risotta. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy dolewając bulion, aż będzie odpowiednio miękkie.