EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Pomarańczowo – migdałowy indyk

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To danie jest idealnym pomysłem na przygotowanie popularnego na naszych stołach fileta z indyka w połączeniu ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy, rodzynek i migdałów.

Pomarańczowo – migdałowy indyk

Składniki:

Pomarańczowo – migdałowy indyk

Sos:

 

Dodatkowo;

Sposób przygotowania:

Pomarańczowo – migdałowy indyk

ETAP 1:

1. Drobno posiekać cebulę, zeszklić na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć parę minut. Dodać rodzynki, filet z indyka pokrojony w kostkę. Smażyć do momentu aż mięso będzie miękkie.

Sos

2. Wszystkie składniki sosu wymieszać i dodać do podsmażonego indyka.

ETAP 3:

3. Obrać pomarańcze i pozbawić białej skórki, miąższ pokroić w małą kostkę. Następnie dodać do mięsa, całość chwilę dusić a pod koniec doprawić solą i pieprzem.

ETAP 4:

4. Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Ryż ugotować al dente w osolonym wrzątku.

ETAP 5:

Ugotowany ryż przełożyć na talerz, polać sosem z mięsem i posypać płatkami migdałów.