Sposób przygotowania:
Torcik makaronowy z bakłażanem i pomidorami
Pokroić bakażany w plastry, posypać solą i odstawić na ok 20 minut. Przygotować sos: Pokroić pomidory w kostkę, cebulkę i czosnek posiekać. Rozgrzać w małym garnku oliwę, przesmażyć ok 3 minut cebulę, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wrzuć pomidory. Gotować ok 10 minut, mieszając co jakiś czas. Sos zblendować i gotować jeszcze ok 15 minut aż część płynu odparuje, doprawić solą i pieprzem. Można też użyć gotowego sosu pomidorowego, ok 100 ml. W międzyczasie pokroić pomidory i cebulę w plastry. Ugotować makaron. Odcedzić, przełożyć do miski i dodać masło. Poczekać aż masło się rozpuści i dobrze wymieszać, odstawić na ok 5 minut do przestygnięcia. Z bakłażanów zetrzeć sól, wymieszać w miseczce oliwę i zioła i nasmarować każdy plaster z obu stron mieszanką ( najlepiej robić to pędzelkiem). Plastry bakłażana usmażyć na patelni grillowej. Do lekko przestudzonego makaronu dodać jajko zmieszane z solą, pieprzem i parmezanem, dobrze wymieszać. Okrągłą formę do zapiekania ( albo na ciasto z odpinanym bokiem) wysmarować masłem albo wyłożyć papierem do pieczenia. Natępnie wyłożyć na dno makaron, dobrze ugnieść zostawiając wyższe boki. Na makaron wylać sos pomidorowy, ułożyć naprzemiennie plastry bakłażana, pomidorów i cebuli. Formę przykryć folią alumieniową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Mozzarellę pokroić w plastry. Wyjąć torcik, zdjąć folię, wyłożyć na torcik mozzarelle i wstawić ponownie do piekarnika. Piec aż mozzarella i rozpuści i lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika, odstawić na ok 5 minut aby torcik lekko przestygł, wyjąć z formy. Podawać pokrojone w kawałki jak ciasto.
agabi22
Ewa