kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pomidorki w mięsnym płaszczyku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klopsy lubi chyba każdy najbardziej dzieci. W moich ukryłam pożywny i bardzo odświeżający dodatek słodkich, soczystych pomidorków. Polecam dla przełamania nudy na talerzu.

Pomidorki w mięsnym płaszczyku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorki w mięsnym płaszczyku

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorki w mięsnym płaszczyku
W naczyniu blendera mielimy nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odrywamy kawałki masy mięsnej i spłaszczamy dłonią. Na środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie. Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pulpeciki serwujemy w towarzystwie wytworzonego sosu.
Pomidorki w mięsnym płaszczyku
W garnku umieszczamy mięso, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej, oregano i nasiona słonecznika z suszonymi pomidorami. Wyrabiamy rękoma jednolitą masę.
Pomidorki w mięsnym płaszczyku
Odrywamy kawałki masy mięsnej i spłaszczamy dłonią. Na środku układamy pomidorka koktajlowego i zamykamy go w mięsie.
Pomidorki w mięsnym płaszczyku
Mięsne kuleczki obtaczamy w bułce tartej.
Pomidorki w mięsnym płaszczyku
Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto ze wszystkich stron.