Sposób przygotowania:
Zupa z pieczonych pomidorówEtap 1
Pomidory umyć, pokroić w połówki ( ja miałam rożne pomidory) ułożyć w naczyniu do zapiekania, dołożyć obraną cebulę i czosnek w łupinkach.
Posypać ziołami prowansalskimi i skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
Etap 2
W czasie kiedy pomidory się będą piekły, w garnku zagotować 2 l wody z pokruszonymi suszonymi grzybkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz łyżeczką soli. Gotować ok. 15 minut.
Etap 3
Następnie do gotującej się wody dodać upieczone pomidory (obrane ze skórki), cebulę i czosnek również obrany z łupinki. Gotować ok. 20 minut.
Etap 4
Po upływie tego czasu zupę zmiksować.
Etap 5
Przed podaniem doprawić pieprzem, sola i wędzoną papryką. Podawać z ryżem, kleksami śmietany i natka pietruszki.