renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 492]

Zupa z pieczonych pomidorów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z pieczonych pomidorów, doprawiona wędzona suszona papryką jest rewelacyjna. Połączenie smaków jest naprawdę pyszne.

Zupa z pieczonych pomidorów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z pieczonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonych pomidorów

Etap 1

Zupa z pieczonych pomidorów
Pomidory, cebule i czosnek piec w piekarniku.

Pomidory umyć, pokroić w połówki ( ja miałam rożne pomidory) ułożyć w naczyniu do zapiekania, dołożyć obraną cebulę i czosnek w łupinkach.

Posypać ziołami prowansalskimi i skropić oliwą z oliwek. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.

Etap 2

Zupa z pieczonych pomidorów
W garnku zagotować wodę z grzybkami suszonymi.

W czasie kiedy pomidory się będą piekły, w garnku zagotować 2 l wody z pokruszonymi suszonymi grzybkami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi oraz łyżeczką soli. Gotować ok. 15 minut.

Etap 3

Zupa z pieczonych pomidorów
Po upieczeniu pomidory należy obrać ze skórki.

Następnie do gotującej się wody dodać upieczone pomidory (obrane ze skórki), cebulę i czosnek również obrany z łupinki. Gotować ok. 20 minut.

Etap 4

Zupa z pieczonych pomidorów
Nastepnie nalezy zupę dokładnie zmiksować.

Po upływie tego czasu zupę zmiksować.

Etap 5

Zupa z pieczonych pomidorów
Zupę należy doprawić przyprawami i podawać z ryżem, śmietaną i natką pietruszki.

Przed podaniem doprawić pieprzem, sola i wędzoną papryką. Podawać z ryżem, kleksami śmietany i natka pietruszki.