ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Pomidorowa na ostro z harissą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najpopularniejsza bodajże zupa w świeżej odsłonie o ostrym charakterze.

Pomidorowa na ostro z harissą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa na ostro z harissą

 

  • 1 marchew
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół opakowania makaronu kolanka lub inny kształt
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych Pudliszki z bazylią i oregano
  • 2 świeże papryczki chilli (lub suszone)
  • pół łyżeczki pasty harissa (lub kilka kropel tabasco)
  • sól
  • pieprz
  • maggi

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na ostro z harissą
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy, zalewamy wodą, solimy i stawiamy na ogniu. Cebule obieramy i siekamy w kostkę, smażymy na oliwie. Usmażoną cebulę dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami. Wrzucamy tam też papryczki chilli oraz krojone pomidory. Wszystko gotujemy przez chwile, po czym dodajemy ugotowany al dente w osobnym garnku makaron. Następnie, dodajemy przecier i doprawiamy zupę harissą, pieprzem i maggi. Gotujemy chwilę. Podajemy od razu. Smacznego.
Pomidorowa na ostro z harissą
Smażona cebula stanowi bazę zupy zamiast mięsa.
Pomidorowa na ostro z harissą
Użycie gotowych, doprawionych pomidoró znacznie ułatwi nam zadanie.
Pomidorowa na ostro z harissą
Makaron najlepiej ugotować w osobnej wodzie wtedy unikniemy problemu za gęstej zupy.
Pomidorowa na ostro z harissą
Miłośnicy bardzo ostrych potraw mogą papryczki rozkroić przed wrzuceniem ich do zupy.