światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pomidorowa pizza z grilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nic tak nie smakuje, jak pizza upieczona na grillu. Lekki zapach dymu nadaje jej niepowtarzalny charakter. dodatku mocno pomidorowa.

Pomidorowa pizza z grilla Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa pizza z grilla

 

  • 250g mąki tortowej
  • 15g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki soli
  • przecier pomidorowy
  • 3 pieczarki
  • oliwki
  • cebulka
  • kukurydza konserwowa
  • kilka plasterków salami lub kiełbasy krakowskiej podsuszanej
  • 2 pomidory- odmiana czerwona i żółta
  • kasza manna do posypania blachy

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa pizza z grilla
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Dobrze jest przykryć ciasto ściereczką. W tym czasie rozpalamy grilla- węgiel musi być mocno rozżarzony, jeśli pieczemy na blasze. Możemy też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy. Składniki, które położy,my na cieście kroimy w plasterki. Zaczynamy od rozwałkowania i posmarowania ciasta przecierem pomidorowym. Do podsypywania przy wałkowaniu używamy kaszy manny. Tak samo do posypania blachy. Następnie rozkładamy składniki. Wkładamy do naszego grilla na około 40 minut. Im cieńsze ciasto, tym szybciej się upiecze. Po wyciągnięciu z grilla posypujemy startym serem i szczypiorkiem.
Pomidorowa pizza z grilla
Etap 1Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
Pomidorowa pizza z grilla
Etap 2Na cieście posmaowanym sosem pomidorowym lub przecierem układamy składniki.
Pomidorowa pizza z grilla
Etap 3Dwa rodzaje pomidorków nadadzą nie tylko wygląd, ale i ciekawy smak.
Pomidorowa pizza z grilla
Etap 4Pizzę grillujemy na blasze lub pieczemy na specjalnym kamieniu położonym na węglach.