Sposób przygotowania:
Pizza z Grilla
Ciasto: przygotowujemy rozczyn z letniej przegotowanej wody, drożdży i cukru. Do miski wrzucamy mąkę, szczyptę soli, dolewamy oliwę oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Smarujemy ciasto oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie składniki na pizzę. Z ciasta przygotowujemy cienki placek (bądź kilka cienkich placków). Placek smarujemy cienko oliwą z oliwek, układamy na blaszce, a następnie nakładamy na ruszt. Ciasto powinno stwardnieć ciągu 1 min, wtedy obracamy je na drugą stronę i przenosimy w chłodniejsze miejsce rusztu. Powinno się piec 3-4min, wówczas znowu przewracamy je na 1 min bezpośrednio nad rozżarzone węgle. Po minucie ponownie przekładamy spód pizzy w chłodniejsze miejsce i nakładamy na wierzch przygotowane składniki. Całość posypujemy startym serem oraz posiekaną bazylią i oregano, a następnie wcześniej podsmażonymi pomidorami, czosnkiem i cebulą. Paprykę i pieczarki pieczemy na grillu wcześniej. Na sam wierzch pizzy kładziemy kiełbasę peperoni. Pizzę pieczemy na grillu do momentu, aż ser się rozpuści około 3min.