Sposób przygotowania:
Pomidorowa z domowym makaronem
Żeberka płuczemy i wkładamy do garnka. Wlewamy około 2 litry wody i zagotowujemy. Ewentualnie zbieramy powstałą szumowinę. Przykrywamy i gotujemy około 20 minut na niewielkim ogniu. Marchewkę, seler oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do zupy razem z nacią selera. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy razem z koncentratem pomidorowym. Wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowujemy makaron. Z mąki, jaja oraz żółtek zagniatamy ciasto. Można dodać odrobinę wody. Ciasto cienko rozwałkowujemy i odstawiamy na chwilę do przeschnięcia. Następnie kroimy ciasto na podłużne pasy. Układamy jeden na drugim i kroimy ciasto na cienkie paseczki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Wlewamy przygotowaną zupę. Całość posypujemy natką pietruszki.