Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pomidorowa z domowym makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupka pomidorowa z domowej roboty makaronem krajanką.

Pomidorowa z domowym makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa z domowym makaronem

 

  • kawałek żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1/2 cebuli
  • gałązka naci selera
  • 2/3 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szkl śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • Makaron:
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • woda

Sposób przygotowania:

Pomidorowa z domowym makaronem
Żeberka płuczemy i wkładamy do garnka. Wlewamy około 2 litry wody i zagotowujemy. Ewentualnie zbieramy powstałą szumowinę. Przykrywamy i gotujemy około 20 minut na niewielkim ogniu. Marchewkę, seler oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do zupy razem z nacią selera. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy razem z koncentratem pomidorowym. Wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowujemy makaron. Z mąki, jaja oraz żółtek zagniatamy ciasto. Można dodać odrobinę wody. Ciasto cienko rozwałkowujemy i odstawiamy na chwilę do przeschnięcia. Następnie kroimy ciasto na podłużne pasy. Układamy jeden na drugim i kroimy ciasto na cienkie paseczki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Wlewamy przygotowaną zupę. Całość posypujemy natką pietruszki.
Pomidorowa z domowym makaronem
Żeberka płuczemy i wkładamy do garnka. Wlewamy około 2 litry wody i zagotowujemy. Ewentualnie zbieramy powstałą szumowinę. Przykrywamy i gotujemy około 20 minut na niewielkim ogniu.
Pomidorowa z domowym makaronem
Marchewkę, seler oraz cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidorowa z domowym makaronem
Jarzyny wrzucamy do zupy razem z nacią selera. Wsypujemy przyprawę uniwersalną i gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy razem z koncentratem pomidorowym. Wlewamy do zupy. Chwilę gotujemy.
Pomidorowa z domowym makaronem
Z mąki, jajka, żółtek przygotowujemy makaron. Gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowany makaron wykładamy na talerz i zalewamy zupą.